Prime lens vs zoom lens | Tips

Zoom lens vs prime lens

Wat is het verschil?

Prime lens vs zoom lens: ik zal eerst even kort het verschil uitleggen tussen een prime lens en een zoom lens. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een prime lens is een lens met een vast brandpuntafstand. Een zoomlens heeft geen vast brandpuntafstand en zoals het woord zelf zegt je kan ermee zoomen.

 

Waarom ik een prime lens kocht?

Als ik begon met fotograferen werkte ik steeds met een zoomlens. Ik had al wel eens van een prime lens gehoord uiteraard maar niet kunnen zoomen leek me toch niet erg handig. Na een tijdje las ik toch heel veel positieve dingen over prime lenzen. Vele fotografen zeiden namelijk dat eens je een prime lens gekocht had nooit niks anders meer wilde. Ik was toch wel benieuwd en even later kocht ik dan mijn eerste prime lens de Nikon 35mm F1.8. Deze lens is relatief goedkoop voor een goede kwaliteit. Je kan hem tegenwoordig al aanschaffen voor slechts € 200. De lens weegt niet veel en is ook heel compact om mee te nemen. In het begin is het wel wat wennen om ermee te werken. Je kan er niet mee inzoomen dus je moet je eigen benen gebruiken om dichterbij een onderwerp te komen. Het maken van haarscherpe foto’s ging in het begin ook niet echt van een leien dakje. Als je weet hoe je de lens moet gebruiken is het een pracht van een lens. Mijn 365 dagen project doe ik helemaal met de prime lens. Door te experimenteren met deze lens heb ik een paar handige tips voor jullie op een rijtje gezet. De tips staan hieronder opgesomd. Het zijn dingen die ik zelf in het begin ook ‘fout’ deed. Als je deze tips toepast zal je van in het begin al veel betere foto’s kunnen maken.

 

Enkele tips 

  • Als je te dicht bij het onderwerp staat stelt hij soms heel moeilijk scherp. Hou dus voldoende afstand tussen jou en het onderwerp. Het is zeker geen macrolens. Ik zal hieronder een voorbeeld laten zien. Mijn onderwerp is het kleine dennenboompje maar ik zit hier te kort bij mijn onderwerp. Zoals je ziet is het boompje helemaal niet scherp.
  • Als ik de lens pas gekocht had, begon ik natuurlijk al direct te fotografen met het diafragma F1.8. Ik merkte op dat niet al mijn foto’s scherp waren. Soms was er maar 1 oog haarscherp in plaats van beide ogen. Het veld op F1.8 is dan zo klein dat je al veel geluk moet hebben om de scherpte net op de ogen te krijgen. Een stop boven de maximale opening proberen namelijk F2.8 en je zal merken dat het al veel beter gaat. Je zal veel minder te maken hebben met maar half scherpe foto’s. Op de onderstaande foto zie je dat het rechteroog scherper is dan het linkeroog. 
  • Een scherpstelpunt kiezen. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het oog bevind. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto. Links van je camera heb je een schuifje met AF en M. Zet je schuifje op autofocus. Je kan naar het menu gaan en het knopje bij het schuifje ingedrukt houden. Op deze manier kan je ook je scherpstelpunten aanpassen.

comments

Plaats jouw reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TEMPLATE BY STUDIO MHILARIUS

 © 2022 andries marion